Greenwich House London
  • Complete Refurbishment
  • Double-height rear extension
  • 5 Bedrooms, 4 bathrooms
  • Architecture and Project Management
  • Landscape Design
  • Interior Design
  • Furniture, Accessories and Styling

Our brief at Greenwich House was to create the ultimate haven from demanding City jobs, creating a restorative home, with individuality and personality - for cosy evenings by the fire and relaxing weekends entertaining friends.

The house required a complete refurbishment. The central staircase compromised flow, especially on the ground floor, while a rear addition had left the kitchen and back reception room isolated from the split-level garden. An existing semi-basement opened on to the lower garden level but, disconnected from the ground floor this space lacked purpose.

By creating a staircase at the side of the house, our solution transformed the layout. The ground floor has been opened up, with a massive structural frame across the full width, and the original rear rooms and back addition have been united to form one large open-plan kitchen/ dining/ living area.

This large open plan space has a new polished concrete floor and the full width is backed by a new joinery wall within which full-height kitchen elements, including a hidden door into a pantry, are neatly integrated. The kitchen is based around an enormous central island topped with a gorgeous slab of green Cipolino Ondulato marble with a wonderfully tactile leathered finish.

A touch of glamour is added to the dining area by a bespoke drinks cabinet, which is clad in polished brass sheet and recessed into the joinery wall. A pair of doors ingeniously open and fold back across the brass-clad bookshelves to reveal the cabinet interior with its sparkling glass racks and marble mixing station.

To increase daylight and improve views to the garden, the rear addition was rebuilt. London stock bricks featuring double-depth reveals to the Crittall-style glazing combine with flush pointed brickwork to give a contemporary, squared-off, sculptural form.

The floor of the rear addition has been opened up to the semi-basement, creating a stunning double-height winter garden, across which light floods into the kitchen. A salvaged cast iron spiral staircase and an exposed brick wall links the two levels, while a sitting area at the foot of the winter garden, under double-height glazed doors, forms the perfect spot to relax.

Our client’s love of gardening influenced the design. The winter garden, with its terracotta floor and subtropical plants, creates a buffer between the house and the re-planned rear garden. At the back of the winter garden, behind secret doors is a new ‘potting room’ with zinc-topped workbench. Alongside is a glazed wine store, with its oak shelving adding warmth to the scheme.

The garden itself has been conceived as a series of ‘rooms,’ each with its own identity, but united by the spine of a rock garden, arranged across the split in levels. Working this carefully around existing mature planting has resulted in a richness that reflects the vibrant interior of the house.

At the front of the house, we removed clumsy additions to restore the original frontage. To the right a large boot room, with bespoke built-in storage, now enables everything to be put away and the generous entrance hall to remain calm. Opposite, the snug has been completely refurbished, with an open fire and warm tones creating a cosy feel.

With a single continuous timber handrail, the new oak staircase gracefully winds its way up through the house. A large rooflight drops natural light down from above.

The first floor now incorporates a homely study, a guest bedroom and bathroom, and the master suite. This features a central dressing room, with bespoke wardrobes under an ornate pink ceiling, a marble clad bathroom and the master bedroom.

The top floor previously had poor quality rooms under a low, (sagging) roof. Replacing the roof allowed for the creation of a dramatic dormer with a tall, fully-glazed gable, together with a generous, light-filled guest suite, featuring a boutique hotel-style bedroom complete with freestanding bath, a children’s bunk-room and a bathroom.

Within the dormer window of the guest suite, a large day bed is the perfect place for taking in the expansive views across London. We designed ingenious shutters for the gable window that fold back against the wall. Both the shutters and the timber that lines the dormer and the headboard wall have been reclaimed from the original floorboards.

The house is now a warm and individual home, filled with light, texture and detail. The owner’s extensive art collection has influenced the colour schemes and finishes in each room, and the new furniture and accessories dress the finished house to perfection.

Photography by 82mm Photography

Who we are expand_more expand_less

The Vawdrey House is a multi-award winning RIBA Chartered Practice which offers a dynamic combination of bespoke design, strategic thinking and creative flair. We bring both architecture and interior design together to create unique, beautiful spaces which work for you from the inside out.

Our clients are always at the heart of our ‘top to toe’ design approach.

We work closely with you from the outset, leading you through the design stages, providing support at each stage and following everything through so that even the smallest details are considered and refined.

This is what we believe makes a great design even better.

Whether for a refurbishment or new build; a residential or commercial space, we take the time to get to know you, understand your requirements, and find clever, exciting solutions to your brief.

Our design-led, holistic approach means we always asses how the whole building works and how it is used. We explore functional and layout changes to improve the way the spaces work together. We design the exterior architecture, internal layouts and all the interior design right down to the lighting, fittings, furniture and accessories.

Working across London, the South East and beyond, we have a wealth of experience working with complex sites and period buildings with heritage protection. We approach each project with a combination of creative vision and sensitive pragmatism; always searching to get the very best from a building.

Directors Jennifer Hamilton, Graeme Montague and Ian Chapman have a combined experience in the industry of nearly 70 years. Together with our strong, enthusiastic team of architects and designers, we bring an invaluable level of professionalism and creativity to the design and management of your project.

The Vawdrey House has an exciting portfolio of inspiring spaces and happy clients. We are passionate about what we do and most of all, want you to love it too.

Close affiliations with brand consultants plus graphic and web design teams mean we can also provide a fully coordinated scheme for your retail or business space, down to website, menus or signage, whatever is required.

We work closely with you throughout, following everything through to the smallest detail, and helping you through the process.

We are design-led, and like to review the way the whole building works, understanding how you use the spaces and suggesting functional and layout changes to improve the way the spaces work together. We design the exterior architecture, the internal layouts and all the interior design and fittings, right down to furniture and accessories.

We progress the design in stages, working up the outline usually with a multitude of options in the first instance, then gradually firm up the scheme as you clarify which direction you want to go in.

Once we have the overall scheme in place we work into the detail and start to specify every element, ending in a production package incorporating everything you need to tender and construct the project.

We can also manage the entire process for you, putting together the project team, gaining planning consent and party wall awards, finding contractors, tendering the works, managing the building contract and monitoring the works on site.

We stick with you to the end, ensuring all snagging is resolved, and produce a completion pack with all necessary certificates, guarantees, maintenance and supplier contact info so you have everything in one place.

Have a browse through our latest projects and see the end results!

Contact us

The Vawdrey House Ltd Freshmill, 16 Bridge Rd Haywards Heath, RH16 1UA studio@thevawdreyhouse.com
A RIBA Chartered Practice
Jennifer Hamilton: 07884 366206 Graeme Montague: 07721 844 602 Ian Chapman: 07973 422428