Park House London NW6
  • Victorian end of terrace refurbishment
  • Two storey side extension
  • Loft conversion & side return extension
  • Conservation Area
  • Increase in footprint of 83.5 sq m
  • 7 bedrooms, 5 bathrooms
  • Full Architecture
  • Interior Design, Landscape Design & Project Management

The design brief was to add space and value to this much-loved family home, while creating a relaxed London retreat with a cosmopolitan feel.

Planning permission was challenging in this conservation area, but the sensitive approach taken by The Vawdrey House secured approval for extensions to the rear, side return and roof, plus a two-storey 'Coach House' on the side.

The Coach House has been designed with traditional proportions and materials to the street façade.

The rear of the property contrasts with sharp detailing and hexagonal slate cladding to both the side and the rear extensions.

Park House now offers seven bedrooms, five bathrooms, large flexible living spaces and the potential for self-contained guest accommodation in the Coach House.

The interior reflects the client’s eclectic tastes with inspiration from Parisian bistros and New York lofts blending with both classic Victorian townhouse and mid century vibes.

Brass, marble and battered leathers, set against a deep palette of paint colours and quirky lighting, ensure a relaxed, welcoming and luxurious feel throughout.

In the kitchen, vintage balcony ironwork forms the bar and a backdrop of brass-riveted stainless steel panels create an industrial feel with a refined edge.

The central island incorporates a leather booth with a marble table on industrial salvage legs. Your morning coffee feels like a glamorous brunch here.

Decorative beading has been applied to the satin finish ceiling and the kitchen is defined by an inset panel of mosaic tiling.

Hexagonal slate cladding glitters in the sun and sets off the black limestone and hardwood decking of the rear garden.

Steel framed doors and corner glazing flood the new kitchen/living space at the rear with light from three sides, and a patent glazed roof to the side return above the kitchen fits well with the urban setting.

Upstairs there are six bedrooms and four bathrooms with a further guest suite in the Coach House.

The master suite features a classic marble and brass bathroom, with roll top bath and steel framed shower and toilet cubicles.

The new top floor has a true lofty feel with timber lined eaves, and dramatic views across west London. A steel framed box divides off the staircase and allows light to pass through.

The house is totally transformed, and the new kitchen extension feels like a treat to spend time in. I love the way the light plays in there as it moves around. The spaces are so flexible and we have not lost the period feel to the house either, despite how much has changed.

Other projects expand_more expand_less